Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LACM

lomihnát a chytrý mustang

28. 8. 2012 12:14
Hezky jsme si tu pokecali, a někde v hloubi

by mělo být i moje malé připomenutí, že když obřízka, tak taky propichování uší.

To bylo kraválu, jakej je to rozdíl, a že jsem demagóg atd...

No a podívejme, Němci jsou Němci a už to řeší ;-D

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/277215-nemecke-soudy-budou-po-obrizce-resit-i-propichovani-usi.html

€vropo, €vropo, tvůj pochod do EU je stále rychlejší ..

0 0
možnosti
VV

vavil

2. 7. 2012 22:46
Za odpovědi v diskuzi

Karma

5 0
možnosti
OR

oskie98

3. 7. 2012 10:23
Re: Za odpovědi v diskuzi

Pro mě jsou jen dogmatickým setrváním v bludu ... ;-)

1 0
možnosti
G:

Gwendolyn :)

2. 7. 2012 17:53
a) V nadpise chybi slovo muzska

b) A co zenska, ta nepatri do stredoveku?

...

Muzska obrizka je nekdy nutna ze zdravotnich duvodu, kdyz se nahodou neco stane, co se bude dit doktorovi? Muzskou obrizku podstupuji miliony muzu, ne vzdy kvuli nabozenstvi. Neco jineho je barbarsky zvyk obrezavat chlapce nekde kusem spinave ziletky v Africe v dobe, kdy je jim 8 a vice let, neco jineho je obrizka provadena odbornikem u ditete stareho 1 - 8. dni. Zakaz neresi situaci.

4 0
možnosti
PB

peugeot307

2. 7. 2012 18:45
Re: a) V nadpise chybi slovo muzska

Nechybí. Obřízkou v nadpisu byla myšlena jak mužská, tak ženská obřízka. Článek se potom týkal jednoho konkrétního soudního rozhodnutí ohledně obřízky dětského penisu. Nešlo však o její zákaz, obřezat se má jistě každý právo, podobně jako nabarvit vlasy, vytetovat si draka na hruď, či propíchnout genitálie a nosit v nich čtvrtkilové náušnice. To už záleží na potřebě a vkusu dotyčného. Zde se jednalo o něco jiného. Soudce v německém Kolíně vydal podobně průlomové rozhodnutí, jako kdysi někdo rozhodl, že i ženy si budou smět užívat volebního práva. Napříště nikdo nesmí obřezávat děti pouze z náboženských důvodů a bez jejich souhlasu. Snad jsem odpověděl na všechna Vaše otázky. Díky za diskusi,příště se budu snažit psát srozumitelněji.V

0 0
možnosti
VV

vavil

2. 7. 2012 17:45
Máte pravdu,

obřízku z náboženských důvodů, si jistě nechá věřící s radostí udělat v pubertě.Může tímto aktem oslavit vstup do dospělosti. Proč trápit nevinné.

4 0
možnosti
C

Cynyc_

2. 7. 2012 16:44
Je zvláštní,

že se autor vůbec nezmiňuje například o děravění dívčích lalůčků kvůli náušnicím, když veškeré jeho argumenty platí i pro něj a je u nás mnohem běžnější než obřízka. Kromě toho, jak dokazuje řada studií, je obřízka zdravotně prospěšná. Takže - ač nezpochybňuji základní princip "tělesné suverenity" člověka - situace zjevně není tak jednoduchá, jak ji autor prezentuje. Dohnán do extrému by tento princip například znamenal, že nemůžeme dětem ani ostříhat vlasy.

2 0
možnosti
PB

peugeot307

2. 7. 2012 18:58
Re: Je zvláštní,

Rodič má za dítě jistou zodpovědnost a měl by jednat v jeho zájmu, tak aby to dítěti prospívalo. Dítě může za sebe rozhodovat v běžných záležitostech s přihlédnutím k jeho věku a rozvinutým rozumovým schopnostem. Např. jak jste správně poznamenal (i když v jiné souvislosti), s ostříháním vlasů. Já se svobodou dítěte problém nemám. Nikdy bych nenutil svou dceru ani aby si píchala uši, kdybych neměl jistotu, že o to stojí. A stejně tak bych neobřezával synka, pokud bych si myslel, že mi to může být v budoucnu z jeho strany vyčteno. Toť vše ohledně mého vlastního názoru, kterým jsem si dovolil obtěžovat:-)

5 0
možnosti
JK

truepapas123

2. 7. 2012 13:32
K ++

...dávám karmu pane autore, text je srozumitelný a vyargumentovaný, štěkáním věřících se nenechte znechutit.. R^

5 0
možnosti
U

Ulator

2. 7. 2012 13:51
Re: K ++

Jistě, zakažme vše, co nedokážeme pochopit. :-)

3 0
možnosti
JJ

Jenny-Ju

2. 7. 2012 13:26
No tak se to stalo.

Prostě a jednoduše právo člověka není někomu změnit nevratně tělo bez lékařské indikace nebo bez jeho souhlasu. A to ani když jste se stal rodičem.

Řeči o dírkách v uších a slepém střevu jsou legrační, militantní zoufalé argumenty o výchově k hrdelní mstě za zákaz obřízky bez souhlasu dítěte a bez lékařské indikace jen ukazují, jak mají myšlenky srovnané někteří podivní exoti.

Hloupé výkřiky, že se bude muset čekat do 18 let jsou důkazem nepochopení výroku německého soudu a typického zaprděného českého švejkování ode zdi ke zdi. Dvě práva se dostala do rozporu a německý soud právo dítěte postavil nad právo rodičů rituálně a nezvratně je poznamenat na celý život.

Kdo bude chtít, ať se pak obřeže a nebo třeba uřeže, jak zde je ten vtip. Je to jen jeden ze dvou možných přístupů a je vidět, jak to některé radikálně nadzvedlo. Když bude situace podobná jako v interupcích, zvedne se předkožková náboženská turistika.

A jen vývoj ukáže, zda jiní půjdou Německou cestou a nebo Němci zabrzdí.

5 0
možnosti
OR

oskie98

2. 7. 2012 18:52
Re: No tak se to stalo.

Za prvé nejde o žádné nezvratně "změněné tělo" a za druhé argumentovat souhlasem dítěte v tomto případě je zcela nesmyslné. V židovství je příkaz obřízky v Bibli a musí se provést 8.den po narození. Když ale někdo nemá respekt k náboženství toho druhého, nebo vůbec k náboženství, tak to nepochopí ...:-/

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

2. 7. 2012 9:54
Tohle nadšení není nic nového

Autore, jste představitelem lidí, kteří: 1. V 5.století zakázali olympijské hry, protože přece po vítězství křesťanství v římské říši už patřily do minulosti. 2. V 18. století zakázali používání češtiny, protože jde o zbytečný balast a němčina otvírá dveře do světa, 3. Ve 30. letech nadšeně pochodovali po Německu a pálíili synagogy, protože přece židovství brzdilo pokrok národa, 4. V 50. letech likvidovali kulaky, protože budoucnost přece jasně patří kolchozům, atd atd.

Víte, co mají společného? Neochvějné přesvědčení o nějakém "pokroku" a snahu urychlit dějiny. Ale dobře, i takoví lidé do společnosti patří, ale nesmějí se divit, že existují a tací, co jejich plamenné nadšení nesdílejí.

2 0
možnosti
SP4Z

Si0 po 4. zákazu

2. 7. 2012 9:58
Re: Tohle nadšení není nic nového

S tou olympiádou je to jinak, zakázali to konstantinopolští císařové (jména bych uměl dohledat) v rámci vymýcení zbytků pohanství ve Východořímské říši. Nutno dodat, že tehdy udělali správně.

2 0
možnosti
FH

Bouše

2. 7. 2012 9:17
Lord Lewis žádá lékaře, aby mu uřezal přirození.

Lékař dlouho odmítá, ale nakonec na velké naléhání lorda nakonec zákrok provede. Potom se ptá na důvod lordova rozhodnutí. "Milý doktore, budu si bráti za ženu židovku a oni to mají ve zvyku." "Neměl jsem snad vase přirození obřezat ?" "Well, doktore, obřezat, to je ten správný výraz..." ;-D

3 0
možnosti
H

habit-.!..

2. 7. 2012 9:20
Re: Lord Lewis žádá lékaře, aby mu uřezal přirození.

;-D

0 0
možnosti
OR

oskie98

2. 7. 2012 9:07
Patří obřízka do středověku?

Vážený autore, možná patří obřízka do středověku, možná ne. Je to ale naprosto základní úkon pro muslimy i pro židy. Není to ZVYK, je to příkaz výslovně daný v Bibli (a předpokládám že i v Koránu). Takže takto najednou ''z nebe'' spadlý zákaz je přímý zákaz vykonávání náboženství. Jestliže tito pseudo humanističtí myslitelé chtějí tento ''zastaralý zvyk'' odstranit, nelze tak učinit zákonem. Je to opravdu na úrovni toho, kdyby najednou křesťanům plošně zakázali používat symbol kříže nebo křtění vodou. A propos obřízka není ze středověku, ale už ze starověku (je to argument pro?)

1 0
možnosti
SP4Z

Si0 po 4. zákazu

2. 7. 2012 9:55
Re: Patří obřízka do středověku?

Dodal bych: z velmi hlubokého starověku. A pro pochopení: označuje vydělení vyvoleného národa pro jediného a pravého Boha a jerho zřetelné odlišení od pohanů, jejichž zvrhlými prahtikami Izraelité pohrdali. Tohle jim nezakážete, protože jejich morální apel je obrácen i proti vám.

1 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7655x
Učitel i žák