Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muž na laně – film o lidské touze, vůli a svobodě

Částečně hraný dokument anglického režiséra Jamese Marshe „Man on Wire“, uvede dnes večer česká dvojka pod názvem „Muž na laně“. Scénář k filmu napsal podle skutečné události Philippe Petit, jenž je zároveň hlavním hrdinou mimořádného příběhu lidské touhy, vůle, odvahy a svobody.  

Philippe Petit, francouzský pouliční umělec a provazochodec je hravý snílek s nevšední posedlostí. Čas od času si napne lano na nejvyšších mostech, nebo budovách světa, aby se po něm prošel, než ho zaregistruje a následně vyprovodí místní policie. Když si sympatický mladík jednoho dne v čekárně u zubaře krátí čas čtením odloženého časopisu, všimne si v něm náčrtu obrovské ocelové konstrukce. Obrázky patří k článku o stavbě největších budov světa tehdejší doby. Dvěma věžím světového obchodního centra se později začne přezdívat newyorská dvojčata. Toho dne Philippe zapomene na bolest zubu a z čekárny odejde předčasně. I když k uskutečnění jeho snu zbývá ještě dlouhých šest let, nedokáže od té chvíle myslet na nic jiného. 

Film, jenž je vlastně strhující rekonstrukcí „uměleckého zločinu století“, vypráví o průběhu samotné akce pomocí výpovědí hlavních postav a pamětníků, kteří měli s tehdejší událostí nějakou souvislost. Vyprávění provází nejen později dotočené hrané scény, které nebylo možné zachytit v reálných podmínkách, ale i mnoho autentických filmových záběrů a fotografií pocházejících ze skupiny nadšenců okolo Petita, bez kterých by se tak náročný podnik neobešel. Jen samotná příprava vlastního „představení“ trvala nejméně osm měsíců. Bylo třeba několikrát zajet z Francie do New Yorku a obhlédnout budovu, situaci a reálné možnosti. Zfalšovat průkazku, nepozorovaně dopravit těžký náklad s materiálem na střechu budovy, napnout lano a zajistit ho proti pohybu. Teprve po tom všem se Philippe Petit chtěl sedmého srpnového rána roku 1974 začít procházet ve výšce téměř pětiset metrů nad zemí, nad zraky užaslých Newyorčanů.  

Po romanticky pohodovém začátku, kdy divák vidí jak se Philippe učí za asistence své dívky chodit po provazu napnutém mezi stromy v parku, ukáže film postupně několik odvážných kousků hlavního aktéra, aby se dostal k vyprávění jednoho z nejdůležitějších počinů jeho života. Emotivní vyprávění přímých účastníků, které logicky graduje k vrcholu příběhu, nenechá  téměř po celou dobu diváka vydechnout. Dokument se dá sledovat jako dobrá detektivka a hrdiny na jejich cestě čeká mnoho nečekaných překvapení, ale i potřebná dávka štěstí. 

Při tom všem Petita nepoháněla jiná motivace, než ta, že to chtěl udělat. Film ukazuje, kolik nelehkých překážek musel on a jeho přátelé překonat a co všechno musel podstoupit. Nejen že mu nikdo tak, jak jsme dnes zvyklí, za jeho odvahu nezaplatil, ani jej nesponzoroval, ale naopak ho celá akce stála kromě úsilí i nemalé peníze. Nakonec riskoval život, jen aby si splnil svůj sen. "Byla by to krásná smrt. Vždyť bych zemřel při provozování své vášně," říká ve filmu francouzský dobrodruh. Kdo chce být svědkem toho, zda se mu to povedlo, ať si pustí dnes večer v jedenáct „dvojku“ české televize. Stojí to za to.

 

Autor: Petr Bergl | neděle 24.3.2013 16:47 | karma článku: 10,06 | přečteno: 523x
  • Další články autora

Petr Bergl

Zlomky z deníku

Krátké úvahy z deníkových zápisků na různá témata podle toho, co přinesli zpravodajové do našich domovů, nebo události do našich životů. 

21.6.2013 v 9:21 | Karma: 11,97 | Přečteno: 897x | Diskuse| Ostatní

Petr Bergl

Život a dílo soudce Karla Vaše

Ten nenápadný stařík v nemoderních brýlích s divným pohledem rybích očí, ze kterých nevyčtete žádné city, zemřel ve stejný den jako kytarista slavných Beatles, John Lennon. Toho osmého prosince se nepsal rok 1980, ale 2012. Karla Vaše nakonec nikdo nezastřelil, přestože dvakrát k tomu nebylo daleko. Přes svou životní bilanci, která obnáší stovky zničených životů a mrtvých, dožil nepotrestán v domově pro seniory.

21.3.2013 v 7:34 | Karma: 21,86 | Přečteno: 849x | Diskuse| Kultura

Petr Bergl

Čtyři dohody jako novoroční předsevzetí

Původní svátek slunovratu, později oslavy křesťanů narození budoucího spasitele, přebilo dnešní hmotné běsnění předvánočního shonu. V něm se dávno ztratilo magické kouzlo adventu z dob Erbenových básní, nebo obrázků Josefa Lady. Vánoční svátky jsou v novodobé tradici spojeny se spoustou dárků, stoly obloženými vánočním jídlem a televizním programem plným mnohokrát viděných repríz.

26.12.2012 v 8:13 | Karma: 36,45 | Přečteno: 6551x | Diskuse| Kultura

Petr Bergl

Za zabití člověka pokuta. To by nám tak ještě chybělo

Provokativně absurdní návrh pana Václava Vlka by normálně ani nestál za odpověď, kdyby nebyl otištěn ve středečním vydání z 19.12.2012 nejčtenějšího českého deníku. Z toho důvodu mám za to, že byl míněn vážně a nedá mi to, abych nevyslovil svůj názor.

20.12.2012 v 7:59 | Karma: 20,44 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Ostatní

Petr Bergl

Výlet do zasněžených Chudenic (fotoblog)

Ujíždíme sobotnímu městu, nadýchat se prosincového vzduchu. Cestou na Klatovy se šeď silnice spojuje s šedí nízkého nebe. Směrová cedule nás Ve Švihově pošle doprava. Sněhový poprašek se zatřpytí až s posledním stoupáním do Chudenic.

17.12.2012 v 8:07 | Karma: 13,94 | Přečteno: 705x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:18

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7655x
Učitel i žák