Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítejte v Česku !

Třetí den dovolené nasedá naše malá skupina v Mikulově na kola a podle milého doporučení místní blogerky, sjíždíme k rakouské hranici. Kvalita okresky do Ottentalu s naší dé jedničkou je jednoduše nesrovnatelná. Samozřejmě v neprospěch rozvlněné dálnice.

Upravená políčka, jejichž meze nebyla nikdy rozorána, malé a střední venkovské chaloupky, usměvaví venkované. Nikde nevidíme okázalá a zbytečně velká stavení. Napadne mě, že tady nejsou zbohatlíci, kteří by se s nimi potřebovali předvádět. Vše je tu uměřené, z lidí, domů i upravené přírody je cítit jistotu, spokojenost a klid. 

Při průjezdu Ottetntalem, sedíce na lavičce před prvním domem ve vsi, na nás vesele mává starý sedlák, kterému jeho statek nikdy nikdo neukradl. Ústa plná dokonalých zubů roztažená ve šťastném úsměvu. Když německy zavolám pozdrav pánbůh, stále s tím úsměvem spokojeně odpoví dejž to pánbůh. Za celou šestnáctikilometrovou cestu na Falkenstein potkáme jediné auto. To druhé, které nás předjíždí je místní autoškola. 

Kromě sedláka potkáme později ještě vinaře v zástěře a řidiče, který tankuje u benzínového stojanu. Vždy se zastydím, když mě oba uctivě zdraví, měl jsem být první. Dochází mi, že lidé se tu zdraví navzájem, aniž by se znali. Když se vinař ukloní v uctivé pokloně, chci to napravit a ukloním se tak, že málem spadnu z kola. 

Ve Falkensteinu zastavíme na chvíli pod kostelem. V křižovatce stojí dva obtloustlí cykloturisti. Jeden zírá do mapy, druhý má u ucha mobil. Nemusí ani promluvit, abych poznal krajany. Zpoceni snad ještě víc než my, na rozdíl od místních, působí naštvaně. Ten, který drží mobil, potvrdí vzápětí mou domněnku. Do telefonu mluví mile, když říká: „ Jo, jasně, já se večer připojím a podívám se na to..“ Potom mobil vypne, a nahlas i když pro sebe, si uleví: „ Debil jeden.. si neumí ani spočítat pascal.. idiot zas…nej “. 

Zásoby vody jsme vypili a ve vražedném dusnu se v posledním kopci trápíme všichni. Obličej mám namočený v potu. Jako jediní návštěvníci zříceniny posvačíme a jedeme zpět. Cestou vedle silnice u vinohradu vidíme zaparkovaný nový Landrover. Klíčky v zapalování, dveře dokořán, vyhrává rádio. Majitel pracuje v sadu, daleko odtud. I když vím, že určité věci se na určitých místech prostě nestávají, nemohu si nevzpomenout, co se stalo nedávno v Čechách, kde jeden řidič opustil auto na tři minuty. Když vyběhl z obchodu a chtěl zloděje zastavit, ten ho chladnokrevně přejel. 

Slušnost Rakušanů se mi natolik zalíbila, že si jí chci trochu přivézt do Česka. Hned za hranicí stojí u opřených kol starší pár. Kývnu na ně a pozdravím. Muž který se na mě předtím díval, otočí hlavu na druhou stranu, žena ohrne pohrdlivě spodní ret a jakoby překvapeně vyfoukne trochu vzduchu, aniž by promluvila. Po třetí podobné zkušenosti v různých obměnách to vzdávám. 

Vzápětí musím prudce brzdit. Přes cyklostezku leží čerstvě pokácený mohutný strom. Asi o dva kilometry dál ořezávají dělníci větve u cesty, ale co má znamenat tohle ? Zcela zdravý pařez vyvolává otázky. Když už museli porazit zdravý strom, proč ho tedy hned nerozřezali ? Odpovědi nechtěně směřují k nízké zlomyslnosti. Výsledek vypadá jako nepochopitelná pomsta cyklistům. Naproti nám přenáší přes padlý strom kola sympatická dvojice. Pokusů se slušností už jsem se vzdal, ale tihle se nedívají skrze nás, jako bychom byli pouhým vzduchem. Pod tíhou bezprostřední situace se nadechuji k pozdravu. To už se ale ona i on mile usmějí a unisono zvolají : „ Tóbry den ! “  Když ze mě vypadne překvapené: „ Grüss Gott ! “ smějeme se už všichni.

 

 

 

Autor: Petr Bergl | čtvrtek 23.8.2012 7:36 | karma článku: 36,40 | přečteno: 3856x
  • Další články autora

Petr Bergl

Zlomky z deníku

Krátké úvahy z deníkových zápisků na různá témata podle toho, co přinesli zpravodajové do našich domovů, nebo události do našich životů. 

21.6.2013 v 9:21 | Karma: 11,97 | Přečteno: 897x | Diskuse| Ostatní

Petr Bergl

Muž na laně – film o lidské touze, vůli a svobodě

Částečně hraný dokument anglického režiséra Jamese Marshe „Man on Wire“, uvede dnes večer česká dvojka pod názvem „Muž na laně“. Scénář k filmu napsal podle skutečné události Philippe Petit, jenž je zároveň hlavním hrdinou mimořádného příběhu lidské touhy, vůle, odvahy a svobody.

24.3.2013 v 16:47 | Karma: 10,06 | Přečteno: 523x | Diskuse| Kultura

Petr Bergl

Život a dílo soudce Karla Vaše

Ten nenápadný stařík v nemoderních brýlích s divným pohledem rybích očí, ze kterých nevyčtete žádné city, zemřel ve stejný den jako kytarista slavných Beatles, John Lennon. Toho osmého prosince se nepsal rok 1980, ale 2012. Karla Vaše nakonec nikdo nezastřelil, přestože dvakrát k tomu nebylo daleko. Přes svou životní bilanci, která obnáší stovky zničených životů a mrtvých, dožil nepotrestán v domově pro seniory.

21.3.2013 v 7:34 | Karma: 21,86 | Přečteno: 849x | Diskuse| Kultura

Petr Bergl

Čtyři dohody jako novoroční předsevzetí

Původní svátek slunovratu, později oslavy křesťanů narození budoucího spasitele, přebilo dnešní hmotné běsnění předvánočního shonu. V něm se dávno ztratilo magické kouzlo adventu z dob Erbenových básní, nebo obrázků Josefa Lady. Vánoční svátky jsou v novodobé tradici spojeny se spoustou dárků, stoly obloženými vánočním jídlem a televizním programem plným mnohokrát viděných repríz.

26.12.2012 v 8:13 | Karma: 36,45 | Přečteno: 6551x | Diskuse| Kultura

Petr Bergl

Za zabití člověka pokuta. To by nám tak ještě chybělo

Provokativně absurdní návrh pana Václava Vlka by normálně ani nestál za odpověď, kdyby nebyl otištěn ve středečním vydání z 19.12.2012 nejčtenějšího českého deníku. Z toho důvodu mám za to, že byl míněn vážně a nedá mi to, abych nevyslovil svůj názor.

20.12.2012 v 7:59 | Karma: 20,44 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7655x
Učitel i žák