Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obřízka patří do středověku

V pátečním vydání MF DNES se redaktor Jan Jandourek v rubrice „ Názory “ vyslovuje proti zákazu obřízky a srovnává jej se zákazem nosit na krku křížek, na hlavě šátek, nebo s pronásledováním tzv. „ Mániček “ v bolševickém Československu. 

V úvodu článku pan Jandourek píše: „ Na podzim roku 2010 obřezal jeden lékař v Německu čtyřletého muslimského chlapce. Ten začal krvácet, rodina ho dovezla do nemocnice v Kolíně a lékaři zavolali policii. “ Dále pisatel vysvětluje, že „takové věci“ se dějí v různých částech světa ze zdravotních, či náboženských důvodů. A pokračuje: „ Onoho doktora nakonec nikdo netrestal, protože dělat obřízku není proti německým zákonům. Jenže soud v Kolíně nad Rýnem rozhodl, že nedobrovolná obřízka z náboženských důvodů má být nezákonná.“ Soudce svůj výrok odůvodnil tím, že obřezání může způsobit vážnou tělesnou újmu osobám, které k tomu nevydaly souhlas. Pan Jandourek potom svůj nesouhlas s názorem německého soudce vyjadřuje ve větě: „ Jako by s tím byla za posledních dva a půl tisíce let nějaká velká potíž.“

Také jsem vyrostl v blbosti komunismu a z toho důvodu jsem podobně jako pan Jandourek citlivý k zákazům, které ve zdánlivě nedůležitých věcech nerespektují svobodu projevu jednotlivce. Ale nepochopil jsem, proč pan Jandourek v jednom případě hájí svobodu rozhodování v případě nošení šátku, či křížku, když ji jedním dechem upírá dětem v tak důležité a choulostivé věci, jakou obřízka bezesporu je. Ano, za děti v mnoha případech rozhodují jejich rodiče, ale nebylo by lepší vzhledem k nevratnosti tohoto aktu, nechat to tentokrát na dětech samotných ? Není divné, že v době, kdy se někteří bojí dítě usměrnit výchovným pohlavkem, jiní chtějí takto zásadním způsobem rozhodovat o jeho těle ? V některých případech se zkrátka současné právo rozchází s náboženskými zvyky.

Tradice obřízky je jednou z těch, které se protiví starořímské právní zásadě „ Nikomu neškodit “. Je zde zasahováno do práv na tělesnou integritu dětí, navíc ve věku, kdy se dá těžko hovořit o jejich skutečném, a uvědomělém souhlasu. To je to, co vadilo soudci v Kolíně nad Rýnem. Proto a v zájmu ochrany dětí - těch malých budoucích dospělých - správně vymezil zákaz slovy „ nedobrovolná obřízka z náboženských důvodů “. Jinými slovy, pokud o to bude dotyčný stát a sám si o tom rozhodne, ať si v dospělosti obřeže třeba nos. Je to jen jeho věc. Ale napříště k tomuto nesmí být (zatím alespoň v Německu) nikdo nucen, pokud k tomu nepovedou jiné důvody, například zdravotní.

A pan Jandourek dále pokračuje: „ Zatím to vypadá, že je to další ukázka přílišné starostlivosti evropské civilizace. Zdravý rozum říká, že když chce někdo své dítě obřezat podle vlastní náboženské tradice, tak ať to udělá, a dbá se jen na to, aby nevykrvácelo, jak se občas stává i v nemocnicích, když děťátku vyndávají mandle“. Z tohoto autorova názoru, lze soudit, že pan Jandourek nadřazuje práva dospělých a náboženská dogmata nad práva dětí.V demokratické zemi je každému zaručena náboženská svoboda, zároveň každý musí dodržovat dané zákony.

Žijeme v jednadvacátém století. V podobě tradic přinesli jsme si do dnešní doby svou vlastní minulost. Tu změnit nelze. Ale lze se zbavit zvyků, které ztratily své původní opodstatnění a s dnešní dobou, ať již se nám to líbí, či nikoli, mají pramálo společného. Kdybychom úzkostně dbaly na neměnnost zvyků, neměly by dodnes ženy volební právo, zato některé by si doma chovaly otroka, případně by skončily na hranici, obviněny z čarodějnictví.

V závěru článku pan Jandourek odtajnil svůj vztah ke zvířatům, který se nápadně podobá jeho vztahu k dětem: „ Stejně tak když chce nějaká komunita podřezávat rituálně berany, ať je podřezává, ale tak, aby nikdo nedostal salmonelózu a ječení zvířat neotravovalo lidi, kteří bydlí poblíž a kteří berany nepodřezávají.“ Tento názor se zdá být až křesťansky ohleduplný. Bohužel nikoli k beranům. Snad se v některém příštím soudním řízení, podobně jako v Kolíně nad Rýnem, najde další moudrý soudce, který tím, že bude myslet i na berany nás svým rozhodnutím posune zas o kousek dál od středověku.

Autor: Petr Bergl | pondělí 2.7.2012 8:01 | karma článku: 21,08 | přečteno: 1815x
  • Další články autora

Petr Bergl

Zlomky z deníku

Krátké úvahy z deníkových zápisků na různá témata podle toho, co přinesli zpravodajové do našich domovů, nebo události do našich životů. 

21.6.2013 v 9:21 | Karma: 11,97 | Přečteno: 897x | Diskuse| Ostatní

Petr Bergl

Muž na laně – film o lidské touze, vůli a svobodě

Částečně hraný dokument anglického režiséra Jamese Marshe „Man on Wire“, uvede dnes večer česká dvojka pod názvem „Muž na laně“. Scénář k filmu napsal podle skutečné události Philippe Petit, jenž je zároveň hlavním hrdinou mimořádného příběhu lidské touhy, vůle, odvahy a svobody.

24.3.2013 v 16:47 | Karma: 10,06 | Přečteno: 523x | Diskuse| Kultura

Petr Bergl

Život a dílo soudce Karla Vaše

Ten nenápadný stařík v nemoderních brýlích s divným pohledem rybích očí, ze kterých nevyčtete žádné city, zemřel ve stejný den jako kytarista slavných Beatles, John Lennon. Toho osmého prosince se nepsal rok 1980, ale 2012. Karla Vaše nakonec nikdo nezastřelil, přestože dvakrát k tomu nebylo daleko. Přes svou životní bilanci, která obnáší stovky zničených životů a mrtvých, dožil nepotrestán v domově pro seniory.

21.3.2013 v 7:34 | Karma: 21,86 | Přečteno: 849x | Diskuse| Kultura

Petr Bergl

Čtyři dohody jako novoroční předsevzetí

Původní svátek slunovratu, později oslavy křesťanů narození budoucího spasitele, přebilo dnešní hmotné běsnění předvánočního shonu. V něm se dávno ztratilo magické kouzlo adventu z dob Erbenových básní, nebo obrázků Josefa Lady. Vánoční svátky jsou v novodobé tradici spojeny se spoustou dárků, stoly obloženými vánočním jídlem a televizním programem plným mnohokrát viděných repríz.

26.12.2012 v 8:13 | Karma: 36,45 | Přečteno: 6551x | Diskuse| Kultura

Petr Bergl

Za zabití člověka pokuta. To by nám tak ještě chybělo

Provokativně absurdní návrh pana Václava Vlka by normálně ani nestál za odpověď, kdyby nebyl otištěn ve středečním vydání z 19.12.2012 nejčtenějšího českého deníku. Z toho důvodu mám za to, že byl míněn vážně a nedá mi to, abych nevyslovil svůj názor.

20.12.2012 v 7:59 | Karma: 20,44 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7655x
Učitel i žák